Opties:
Sorteer op:

Aantal per pagina:

De tour van '80 geschreven door Smeets Mart - hetboekenplankje.nl
Titel: De tour van '80
Schrijver: Smeets Mart
Categorie: sport
Prijs: € 1.00
   
Beschrijving:
Mart Smeets - De Tour van '80

Meer dan honderdduizend Nederlanders trokken op zondag 20 juli 1980 naar Parijs om Joop Zoetemelk in het geel te zien. Gerrie Knetemann reed naast Joop en tilde diens arm op bij het passeren van de streep. Nederland leefde in een heerlijke Tourroes dat jaar.
De Raleighploeg van Peter Post won niet alleen de twee ploegentijdritten, maar met mannen als Jan Raas, Bert Oosterbosch, Henk Lubberding, Cees Priem en De Kneet ook nog eens tien etappes.
Bernard Hinault viel met een zere knie uit, Hennie Kuiper werd tweede zonder dat iemand hem opmerkte en we hadden vijf renners bij de eerste twintig in het klassement. Het regende een groot gedeelte van de Ronde, Joop viel van zijn fiets in de Alpen, maar als eeuwige tweede won hij op 33-jarige leeftijd zijn Ronde van Frankrijk.
Vijfentwintig jaar naar de glorieuze wielerzomer van 1980 beleeft Mart Smeets de Ronde nog een keer. Van start tot finisch, met feiten en verhalen van achter de schermen. Gebruikte Thurau doping? Wie was Jan Jonkers? Had Joop hulp van zijn vroegere ploeggenoten? Geloofden de Raleighrenners in de eindzege van hun kopman?

Klik op het plaatje om hem te vergroten.
De tour van '80 - Voorkant

De winkelwagen is leeg!